REPARATII TV: Experienta noastrta in reparatii televizoare!

Iata un exemplu excelent de reparatii tv logice, tinand cont de masurile de precautie adecvate si de o atitudine pozitiva care duce la un diagnostic corect.

Deteriorarea progresiva a schimbarii energiei electrice este un bun indicator in cazul in care o componenta din televizor se defecteaza. Acest lucru se intampla din cauza unui condensator umflat, lipituri reci, bobine vechi si piese electrice corodate.

Intr-o zi un client care stia ca facem reparatii tv, m-a rugat sa-i repar un televizor Sony vechi de vreo 5 ani care nu mai pornea. L-am pus pe o masa, i-am dat capacul jos, m-am uitat putin in interior, am conectat cablul de linie si am incercat sa-l pornesc. Am auzit un sunet de tic-tic-tic ce provenea de la placa de comutare de alimentare F. Am verificat rapid sursa de alimentare insa totul parea perfect in aceasta zona.

Am scos apoi mufa F61 de la placa sursei de alimentare, am apasat butonul de power si butonul de comutare de la sursa de alimentare si sursa a luat-o din loc. Puteam sa aud amplificatoarele audio din difuzoare. Era ceva in interiorul televizorului care tinea in loc sursa de alimentare. Am masurat firul maro pe componenta F61 (B+ alimentarea) si am constatat ca era vorba de un scurtcircuit. Am testat apoi tranzistorul orizontal de iesire Q503 si era scurtcircuitat.

Am verificat flybackul si alte componente de inalta tensiune din interior. Acum stiu ca uneori dispozitivele de iesire orizontale pot fi suprasolicitate de alte defecte din interiorul carcasei. Am scos firul de la jumperul B+ JW-41 si am pus in locul sau rezistor de 5.6 ohm de 10 W.

Asa am putut monitoriza curentul consumat de transformator. Am pornit incet apoi televizorul si imaginea era buna. Am setat valorile transformatorului si am umblat putin la butoanele de reglare a imaginii (luminozitate si contrast).

Am schimbat postul pe un canal de muzica si am observat cum se schimba imaginea de la intuneric la lumina. Am observat o cadere de tensiune.

Dupa 10 minute de functionare, voltajul din jurul rezistorului a inceput sa creasca, chiar daca imaginea parea la inceput destul de intunecata.

Am desfacut din nou televizorul si am descoperit ca e nevoie sa schimb un condensator electrolitic de 0.47 MDF (C525) si unul de 4.7MFD din circuitele orizontale. Le-am schimbat si apoi totul parea sa mearga perfect. Am tinut tv-ul pornit timp de 6 ore in continuu si nu a dat nicio eroare

Se pare ca reparatiile tv pe care le-am facut asupra sa fusesera de bun augur, caci clientul foloseste in continuare televizorul Sony, de mai bine de trei luni.